Històries del Raval

El cel del Raval tenyeix tot el capvespre d’ocre, allargant les ombres als murs de pedra. La Quimi enfila de mala gana el carrer de la Junta de Comerç, i just quan gira per Carme que de poc no se l’emporta per davant un segway, maleïda andròmina de rodes grans manegada per un guiri, a qui crida i fins i tot prova d’esgarrapar. Com odia la gentrificació del barri. Enyora aquells temps quan als carrers hi havia poca gent i moltes escombraries. Quan els bars eren garitos de mala mort amb l’aire dens de fum i el terra ple de restes de menjar, escuradents i tovallons de paper. I no pas com ara, locals pijos, aparadors de Time Out amb música de Belle & Sebastian, llocs de trobada de gent de somriure Profident, a on no s’hi atreviria mai a posar-hi un peu. Troba a faltar el Raval que guardava l’essència del Chino. De quan la Mònica, la princesa del Raval, famosa prostituta avui caiguda en desgràcia, la convidava a beure cervesa entre riures i carícies.

El cel predeia que avui seria una mala nit; sortia de casa amb ràbia al cos, sed al cor i tempesta al cap. Probablement no havia estat bona idea eixir a buscar el que el seu pinxo no li donava a casa, però si s’hi quedava, les conseqüències podrien ser nefastes.

Passen 2 minuts de la mitjanit quan ella torna. El seu silenci en entrar, no per inesperat, se’m clava com una sageta a l’ànima. Fa olor a suor, a brutícia, i sobretot a algú altre. Passa pel meu costat com quan un tren no s’atura a una estació, deixant-me com un passatger solitari amb la mirada perduda. Al vell tocadiscs sona In my secret life, de Cohen, i allà sóc jo, a la cançó, sense deixar anar els lligams del passat, fent l’amor amb ella a la meva vida imaginària, a la meva vida secreta.

Puja a l’ampit de la finestra. Sembla que avui no ha volat prou. Jo callo. Es queda allà pensativa i finalment es gira i em dedica una darrera mirada, entre orgullosa i dolguda. Es torna a girar i salta.

 

Als meus gats, Pinxo i Quimi, un va morir malalt, l’altra d’amor i tristor als pocs dies.

Comparte este artículo

Artículos relacionados